Hantering av fisk
Så sätter du ut stora gösar och andra fiskar.
- Tång/peang är bra att ha.
- Använd håv, gärna knutlös och gummerad, vid landning av fisk. Använd absolut inte huggkrok.
- Som alternativ kan s.k. lip-grip användas. Den har principen av en hovtång och kan köpas i fiskebutiker. Nackdelen är att fisken hålls lodrätt vilket innebär att inälvor och eventuell rom sjunker nedåt. Undvik därför att hantera stor eller romstinn fisk med lip-grip. Ska en lip-grip användas bör den vara roterbar eftersom större fisk lätt vrider sig runt sin egen axel.
- Om du måste lyfta fisken, fatta tag i stjärtspolen och stöd med handen under magen, vid bröstfenorna. Kläm inte över fiskens buk. Gäller även vid fotografering av fisk.
- Vägning av fisk kan ske i särskilda vågsäckar som kan köpas i fiskebutiker, men en vanlig IKEA-kasse fungerar väl. Vägningen av större fisk, t ex gädda, ska helst ske vågrätt.
- Vid avkrokning av fisk bör en avkrokningsmatta användas för att undvika skador på fisken. Som alternativ kan ett liggunderlag användas omvirad med en stor plastsäck. På fuktigt underlag, t ex mossa, kan fisken läggas direkt på marken. Om möjligt bör fisken hanteras i skugga eftersom de är mycket ljuskänsliga.
- Se till att händer och underlag är fuktiga vid hanteringen. Skadade fjäll gör fisken känslig för parasiter och infektioner.
- Återutsättning av fisk bör ske skyndsamt. Fiskar är mycket känsliga för uttorkning.
- Viktigt att tänka på är att drillning i varmt vatten ökar riskerna för fisken. Drilla därför inte fisken onödigt länge.
- Är fisken trött kan ”konstgjord andning” användas. Fisken förs framåt i vattnet för att öka genomströmningen av syre förbi gälarna. Men dra inte fisken fram och tillbaka – då kan du istället skada dess gälar. Vänta tills fisken börjar sprattla innan du släpper den.
- Vissa fiskarter, främst abborrfiskar som abborre och gös, är känsliga för tryckförändringar. Dödligheten hos dessa ökar betydligt om de fångas på djup överstigande tio meter. Undvik därför fiske på större djup.
- Vintertid ska du se till att fisk som ska återutsättas sätts tillbaka innan den tunna vattenhinna som täcker fiskens ögon hinner frysa.
Krav på fiskekort
För att kunna fiska i Bolmen behöver du ett fiskekort. Detta kan köpas digitalt eller hos försäljare, och finns för dag, vecka, månad eller årskort.
Resa till Vombsjön
Bolmens fvof besökte nyligen Vombsjön i Skåne för information om "Fokus Vombsjön", hur man gjort våtmarker för gäddfabriker. Fler bilder finns att...
Bolmendagen 27 juli
Välkomna till Bolmendagen lördag 27 juli! Här ser du programmet för dagen:
Nya priser för fiskekort
Priserna för fiskekort höjs 1 januari 2024. Orsaken är att Skatteverket har ändrat reglerna för redovisning av moms, vilket påverkar vår...
Fisketävling och risvase
Vi har haft fisketävling i Angelstad och isättning av risvase i Gavlö. Se fler bilder på vår Facebook-sida.
Ny räddningsbåt i Bolmen
Den 9:e juni skedde invigning och namngivning av den nya räddningsbåten vid sjöräddningsstationen på Bolmsö. Sjöräddningen är viktig för...
Provfiskerapport i Bolmen 2022
Läs rapporten här: Provfiskerapport
Ålprojektet – slutrapport
Kallelse till årsmöte Fiskerättsägare kallas härmed till årsmöte i Bolmens Fiskevårdsområdesförening torsdagen den 21 mars 2024 kl.18.00 i...
Isättning av ålyngel
Under påskhelgen gjorde föreningen en isättning av 16 000 ålyngel i sjön.
Fiskehänsyn
Släng inte fiskelinor eller nät i naturen, det är livsfarligt för fåglar och andra djur. En del fiskeredskap tillverkas av bly, som lakas ut i...